MENU

Blog

Nieuws en andere weetjes

26/07/2021

Het belang van backups

Arrow down

De eerste week van juli waren we een weekje op vakantie in de Belgische Ardennen in de omgeving van Durbuy, het kleinste stadje van België en volgens sommige bronnen zelfs van de wereld. Het weer was niet geweldig, maar de omgeving was dat des te meer. Schitterende avontuurlijke wandelingen, aangename terrasjes, een comfortabele chalet, alles was aanwezig voor een geslaagde vakantie en dat werd het dan ook.

We hebben echter geluk gehad zo blijkt achteraf, want enkele dagen later slaat het noodlot toe: extreme regenval zorgt in no time voor een ongeziene watersnood in het oosten van ons land. Verschillende waterlopen treden buiten hun oevers en veranderen de straten in kolkende rivieren. Gebouwen lopen onder water, voertuigen worden meegesleurd en kampeerterreinen worden van de kaart geveegd. Al snel raken tientallen mensen vermist en helaas blijken ook verschillende mensen om het leven gekomen te zijn. De situatie is niet meer te overzien en de chaos is dan ook compleet. Het is hartverscheurend om te zien hoe de mensen daar op enkele uren tijd al hun bezittingen zien verdwijnen of zelfs familieleden, vrienden of kennissen verliezen.

Enkele dagen later zien we een reportage waarin een man getuigd hoe hij alles is kwijtgeraakt, ook de computers van zijn bedrijf. Deze zijn onder water komen te staan waardoor hij zowat alle bedrijfsgegevens kwijt is. "Hopelijk kunnen we via een gespecialiseerde firma toch nog enkele gegevens redden, anders is alles verloren" zo luidt het. In een andere reportage zagen we een man die al huilend staat te vertellen dat hij geen enkele foto meer overhoudt, "alles is weg". Dit is schrijnend om te zien! En hoe graag we dat ook zouden willen, we kunnen de situatie helaas niet terugdraaien.

Daarom willen we langs deze weg nog maar eens benadrukken hoe belangrijk het is om veilige én betrouwbare backups te nemen van AL je dierbare gegevens. Of het nu gaat over bedrijfsgegevens, privé foto's of andere belangrijke bestanden, zorg er voor dat je steeds één of meerdere up-to-date backups hebt en dat deze op een veilige, externe locatie(s) zijn opgeslagen. En nee, een externe harde schijf is geen externe locatie en een synchronisatie tool zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive is ook geen backup! Doe ook geregeld controles of je backups nog naar behoren werken!
Harde schijven, DVD's en USB sticks gaan niet levenslang mee, mensen maken fouten en natuurrampen doen zich voor. Dat is een feit en de vraag is dan ook niet óf je ooit een backup nodig zal hebben, maar wel wanneer. Ook deze watersnood heeft dat helaas nog eens duidelijk gemaakt. Achteraf gegevens proberen te recupereren is geen evidentie en bovendien zeer duur.

Op sommige getroffen locaties zien we (horeca)zaken mondjesmaat terug open gaan, maar op andere locaties zal het herstel nog maanden of zelfs langer duren. We wensen de inwoners van de getroffen gebieden dan ook enorm veel sterkte en doorzettingsvermogen toe en laten we met z'n allen hopen dat dit niet het nieuwe normaal wordt!

SEO marketing en Web Design in Essen, Antwerpen - 2BuildIT cloud-checkdatabaseeyebookphonebubbleearthmenu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram